GAZİANTEP İL MEM ARGE

"Günden Kalan" Projesi Şubat Ayı Değerlendirmeleri Yapıldı



Müdürlüğümüzce 2018-2019 eğitim-öğretim yılında uygulanan 'Günden Kalan' projesi, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibari ile devam etmektedir.Yeni eğitim-öğretim yılında yeni eserler hâlihazırda komisyonumuzca belirlenmiştir.Başlangıç ayımızda öğrencilerimiz, şiir ve düz  yazılarını "ADALET' teması üzerine oluşturmuşlardır.


DÜZ YAZI / BİRİNCİ OLAN ESER / ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR

Adalet bizim evde sürekli konuşulan konulardan biri. Neden mi? Çünkü benim ablam Hukuk Fakültesi'nde son sınıf öğrencisi. Yani bu ülkedeki adalet sisteminin parçalarından biri. Ondan her geçen gün adalet konusunda farklı şeyler öğreniyorum. Ama benim en etkilendiğim konuşmayı size anlatmak istiyorum.

Televizyondaki film ve dizilerde hep görürdüm. Mahkeme salonlarının duvarında "Adalet Mülkün Temelidir" yazar. Bir gün ablamın konuşmasına denk geldim, heyecanla ve merakla onu dinledim. Ablam bu cümledeki mülk kelimesinin ne anlama geldiğini sordu bize. Herkes sahip olunan mal anlamındaki mal, mülk dedi. Benim de aklıma direkt bu geldi. Ama ablam yanlış tahmin ettiğimizi söyledi. Çok şaşırmıştım. Mülk başka ne anlama gelebilirdi ki? Ablam doğrusunu söyledi. Mülk "devlet" demekmiş. Sonra ablamın konuşmasını dinlemeye devam ettim. Ablam adaletin devletin temeli ve var olma sebebi olduğunu söyledi. İnsanların bir araya gelip toplumları, toplumların birleşerek devleti oluşturduğu bu düzen adalet ile sağlanırmış. Bu düzenin devam etmesi de kimsenin mağdur edilmeyeceği bir adalet sisteminin kurulması ile mümkünmüş.

Adalet devletin yapıtaşlarından biridir. Yani aslında çok basit bir kavram olarak söylediğimiz bu kavram aslında bizim yaşantımızı sürdüren bir değermiş. Aslında düşünüyorum da adalet olmasaydı insanlar çok fazla suç işleyecek, istedikleri gibi davranacak ve birbirlerine saygılarını yitireceklerdir. Yaşam bir kaosa dönüşecektir. İnsanların uyması gereken kuralları ve suç işlemekten caydırıcı cezaları düzenleyen bir sistem olmayacaktır.

Adalet bu kadar önemli ve değer verilmesi gereken bir kavrammış. Ablam benim bunu fark etmemi sağladı. Ayrıca adaletin sadece uyulması gereken kurallar olarak düşünmeyerek yaşam tarzımıza dâhil etmemiz gerektiğini, karakterimizin bir parçası haline getirmemizi söyledi. Adaletin sadece hukuk alanında karşımıza çıkan bir kavram olmadığını, bu konuda yaşamın bir düzen içinde sürmesi için tüm insanlara görevler düştüğünü söyledi. Hayatın içinde karşılaştığımız adaletsizliklerle mücadele etmemiz gerektiğini söyledi.

Bu konuşmayla adalete vermemiz gereken değerin çok daha fazla olması gerektiğini fark ettim. Hayatımızın olmazsa olmaz kavramlarından biri olduğunu fark ettim. Adaletsizliklerle karşılaşmanın çok kötü durumlara yol açtığını, hiçbirimizin böyle durumlarla karşılaşmak istemediğini, bir düzen içinde yaşıyorsak bunun adalet sayesinde olduğunu fark ettim. Umarım herkes bu kavrama gerekli değeri verir ve toplum olarak herkesin eşit olduğu bir düzende yaşarız.

Mehmet KAHRAMAN

Mehmet Adil Kasapseçkin İlkokulu / Şehitkamil

 

 DÜZ YAZI / İKİNCİ OLAN ESER / ADALETİ GÖRÜNÜR KILALIM

Mülk nedir? diye sordum babama. Mülk: Ülkedir, devlettir dedi babam. Adaletsiz bir devlet olmaz, dedi sonra. Ellerimi başımın arasına aldım ve düşündüm. Adaletin bir an olmaması durumunda nelerin olabileceğini. En yakın çevremden başlayarak bu konuyu uzun uzun düşündüm. Mesela ailemiz... Annemiz ve babamız; kardeşler arasında adaletsiz davransaydı vay halimize! Birilerimiz çok sevinirken birilerimiz çok üzülürdü. Sonra okulumuz geldi aklıma. Sınıfta öğretmenimiz öğrenciler arasında adaletsiz davranmış olsaydı bu durum bir çoğumuzun eğitim hayatını ne kadar da etkilerdi değil mi? Belki de çoğumuz okulu bırakırdı. Düşünmek bile istemiyorum! Sonra bakış açımı bizi yönetenlere çevirdim. Aman Allah'ım! Bizi yönetenler cinsiyetimize, yaşımıza, maddi durumumuza göre bizleri ayırt edip davransalar...

Ülkenin adalet temelleri gerçekten de en önemli bağlardan biriymiş. Adaletin olmadığı yerde kimsenin canı, malı yerinde olmazmış. Bu güzel topraklarda huzur ve mutlulukla yaşıyorsak bunun en önemli sebeplerinden biri de adaletmiş, anladım.

Küçücük ailemizde bile adaletsiz işler yürümüyorsa koca ülkede adaletsiz nasıl yaşanır değil mi? O halde kendimizden başlayarak herkese eşit ve adaletli davranmalıyız. Herkes karşısındakine kendisi gibi davranırsa işte o zaman adaletsizlik olmaz diye düşünüyorum. Çünkü kimse kendisi için kötü bir şey istemez. O zaman son söz olarak şöyle diyelim: Adaleti her işimizin temeli yapalım ve kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak başkalarına da öyle davranarak adaleti görünür kılalım.

Beyza Nur UZUNÖZ

Tahsin Yentur İlkokulu / Şahinbey

 

 

DÜZ YAZI / ÜÇÜNCÜ OLAN ESER / ADALET VAR MI?

Adalet, tüm dünyadaki insanların eşit hak ve özgürlüğe sahip olmasıdır. Dil, din, ırk, cinsiyet ayırmaksızın herkese aynı davranılmasıdır.

Günümüzde adalet gerçekten var mı? İnsanların en doğal hakları yaşama, eğitim, din, vicdan ve sağlık hakkı olmasına rağmen acaba her insana eşit bir şekilde sunuluyor mu? Bu sorumuzun cevabı malesef ki hayır. Örneğin, Afrika'daki insanlar açlıktan ölüyorken Amerika'daki insanlar obezite oldukları için ölüyor. Kolejin eğitimi ile devlet okullarının eğitimi bir olmadığı halde aynı sınava giriyoruz. Din ve vicdan hürriyeti olmasına rağmen Avrupa'daki Hıristiyanlık dini haricindeki diğer dinlere inananlara eşit davranmıyorlar. Aslında bunun en iyi örneğini Türkiye haricindeki diğer devletleri Suriyelilere davranışlarında bile görebiliriz yani kimse birbirine adaletli davranmıyor. Herkes hakettiği şeyi değil haketmediklerini yaşıyor. Öncelikle kendimiz adaletli olmalı daha sonra adalet için savaşmalıyız.

 'Adalet toplumların nefes borularıdır.' Sözü daima aklımızda olmalı ve başta kendimiz adeletin en büyük temsilcisi olmalıyız.

Suden Durmaz

Şehit Nafi Kıvanç İkokulu / Şehitkamil

 

ŞİİR / BİRİNCİ OLAN ESER / EN DOĞRUSU ADALET

 

Uğrarsan bir haksızlığa

Adalet isterim her daim dünyada

İnce bir çizgidir adalet

Herkes hakkını bulur sabret.

 

Uğrarsan bir haksızlığa

Yıkılma dimdik dur karşısında

Unutma her zaman adalet

Doğrunun yanında.

 

Sunmaz kimse sana hayatı altın tasta

Sen adil ol her olayda

İlahi-adalet ayırt eder

Haklıyı da haksızı da.

 

Doğru düşün doğru yaşa hayatı

Doğruluk olsun hayatının amacı

Unutma!

Adalettir doğrunun anahtarı.

Rana ÇAKIR

Tahsin Yentur İlkokulu / Şahinbey

 

ŞİİR / İKİNCİ OLAN ESER / ADALET YOLU

Terazidir adaletin sembolü,

Hukuk  istiyor doğruluğu,

Sevdin mi bir kere onu,

Bırakamassın ömür boyu

 

Çık adalet yoluna,

Uğrama zulüm yoluna.

Güven duygusu olmalı,

Adaletin yolu bulunmalı.

 

Çıkma adalet yolundan,

Uğra adalete durmadan,

Başıdır hukukun

Başınızı kaldırıp okuyun.

 

Başardın mı adaletli olmayı,

Bıraktın mı adil olmayı,

Başardın adalet koltuğuna oturmayı,

Düşün adalet yoluna uğramayı.

Buse KÖKYER

Şenel Sabri Turan İlkokulu / Şahinbey

 

ŞİİR / ÜÇÜNCÜ OLAN ESER / ADALET

Toplumdaki adalet,

Her zaman her yerde,

Getirir huzur ve saadet,

Haklı ve haksızı ayırt et.

 

Suçlular hak ettiğini bulmalı,

Tüm insanlar yasalarla korunmalı,

Ancak o zaman gelir adalet,

Toplumsal huzurun yolu bulunmalı.

 

Vermeyin kimseye hakkı olmadan,

Ne milyarlar ne de kuruşlar,

Çalışmadan emek verilmeden,

 Olmaz onların hakkı helal.

 Eda ARSLAN

 Nesrin Mehmet Abar İlkokulu / Şahinbey

 

 

Pancarlı Mahallesi 58007 Nolu Sokak No8 Şehitkamil / Gaziantep - 0342 2802700

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.