"Temalı robot", "çizgi izleyen robot", "hızlı çizgi izleyen robot", "sumo robot", "mini sumo robot", "serbest robot", "robotino (hareketli robotlar)" olmak üzere 7 kategoride düzenlenen yarışmaya 347 okul ve kurumdan bin 609 robot ile bin 962 öğrenci ve danışman öğretmen katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Ertuğrul Geçkil, yaptığı açıklamada, öğrencilerin yarışmayı derece kazanmak için değil, daha iyiye ulaşmak için basamak görmeleri gerektiğini söyledi. Geçkil, yarışmayla öğrencilerin tecrübe kazandığını belirterek, "Tecrübelerinizi, bilgi ve birikimlerinizi arttırmanız bizi son derece memnun ediyor. Centilmence yaptığınız yarışma geriden gelen kardeşlerinizi özendirmektedir. Bundan sonraki düzenleyeceğimiz yarışmalar için de bizlere ümit vermektedir. Düzenlediğimiz yarışmaların her geçen yıl artış göstermesi de bizi ayrıca mutlu etmektedir. Gaziantep´ten sonra da Konya ve Kayseri´de düzenleyeceğimiz yarışmaya şimdiden öğrencilerimizi davet ediyorum." diye konuştu.
Dereceye giren öğrenciler için Şahinbey Spor Salonu´nda ödül töreni düzenlendi. Törene İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Cengiz METE, Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Şerafettin TURAN, İl milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri, çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı. Törenin ardından Belkıs- Zeugma kategorisinde birinci olan "Atak" adlı robot gösteri yaptı. Daha sonra kupa ve çeşitli ödüller, törene katılanlar tarafından dereceye giren öğrencilere verildi.
Onuncu Uluslararası Robot Yarışması açılışı sonrası bir konuşma yapan Mili Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı, 20. Yüzyıl’da, bilim ve teknoloji çağında geleceğe yönelik yatırımların önemine dikkat çekti. Geleceğin büyülü bir kavram olduğunu belirten Bakanımız Nabi Avcı, konuşmasının devamında, “Evliya Çelebi’nin Ayıntab-ı Cihan dediği şehir olan Gaziantep’teyiz. Robot yarışmamızın bu yıl onuncusunu düzenliyoruz. Bu yılki yarışmanın teması olarak da Gaziantep’in adını bütün dünyaya bir kez daha duyuran, ‘Gaziantep Belkıs Zeugma’ olarak belirledik. Böylece geçmişle geleceği bir araya getirerek, geçmişi saygın bir şekilde muhafaza ederken, geleceğe en iyi şekilde hazırlanmak idealine de vurgu yapmış oluyoruz. Gelecek dediğimiz şey, adeta büyülü bir kavramdır. Çocuklarımızı geleceğin şartlarına uygun yetiştirme gayreti içinde olmalıyız. Geleceğin bilgi ve teknoloji marifeti ile istenilen oluşturulmasının pekala mümkün olduğu iddiası ağırlık kazanmaya başladı. Geleceği tedbirle beklemek yerine onu, şimdiden şekillendirme gayretine girmeliyiz’ ’ifadelerine yer verdi.
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi AVCI, yarışmaya, 294 ortaöğretim kurumundan bin 389 robot, 53 üniversiteden 220 robot olmak üzere 347 okul ve kurumdan bin 609 robot ile bin 962 öğrenci ve danışman öğretmenin başvuruda bulunduğunu bildirdi. Millî Eğitim Bakanı Avcı, yarışmanın gelecek yıl Konya´da, sonraki yıl da Kayseri´de düzenleneceğini bildirdi.
Yarışmaya ayrıca, Avusturya, Azerbaycan, Başkurdistan, Bosna, Burkino Faso, Çad, Doğu Türkistan, Fransa, Gürcistan, Kazakistan, KKTC, Kosova, Makedonya, Moldova, Pakistan, Romanya, Somali ve Türkmenistan olmak üzere 19 farklı ülkeden 16 danışman öğretmen ve 27 öğrenci katıldı.